Bećirović: Milanović je nervozan jer slijedi poraz HDZ-a i SDA

“Nedobronamjerni političari u Zagrebu očito su zabrinuti jer će u oktobru 2022. građani u bh. entitetu Federacija BiH izabrati dva člana Predsjedništva BiH koji ne dolaze iz HDZ-a i SDA. Porazom HDZ-a i SDA Milanović i njemu slični političari neće moći više obmanjivati evropsku javnost o navodnom preglasavanju naroda jer će ljudi masovno preglasati destruktivne politike i HDZ-a i SDA“, ocijenio je Bećirović.

Naglasio je dalje da najnovije neprimjerene Milanovićeve izjave na kojima, kako kaže, nediplomatskim rječnikom govori o državi BiH i Bošnjacima, predstavljaju primjer štetne politike kojom se ne može riješiti nijedan problem.

“Umjesto diskreditacija i vrijeđanja puno je prikladnije da zvaničnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine govore jezikom uvažavanja i činjenica. Primitivnom politikom uvreda i omalovažavanja ne štite se interesi državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naprotiv, zbog takve politike i građani Republike Hrvatske masovno bježe u zapadne zemlje“, poručio je Bećirović.

Podsjetio je da se u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska, kao jedna od tri potpisnice obavezala da će poštovati suverenu jednakost države Bosne i Hercegovine i da će se uzdržati od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države.

“Imajući to u vidu, gospodin Milanović bi trebao napokon početi poštovati suverenu jednakost države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Svako protupravno djelovanje neke države prema međunarodnom pravu povlači i njenu međunarodnu odgovornost. Zato bi bilo korisno da Milanović između tuđmanizma i međunarodnog prava izabere ovo drugo, jer je to garancija sigurne budućnosti za građane naših država. Tuđmanova velikodržavna politika iz 1990-ih godina detaljno je dokumentirana, opisana i pravosnažno osuđena na najvišim sudovima UN-a. Jedini način da se pomogne u zacjeljivanju rana takve pogubne politike je da zvaničnici Hrvatske rade na detuđmanizaciji i u skladu sa odgovornošću Republike Hrvatske preuzmu svoj dio obaveza za otklanjanje pogubnih posljedica koje je provedba udruženog zločinačkog poduhvata ostavila na državu Bosnu i Hercegovinu“, istakao je Bećirović.

Mišljenja je da najviši predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine trebaju izabrati konstruktivan dijalog, pristojan rječnik, ekonomsku i političku saradnju, razumijevanje i međusobno poštovanje.

“Hrvatska od populističkih promotora trajno poražene velikodržavne ideologije koja je Bosnu i Hercegovinu zavila u crno, a Republici Hrvatskoj ostavila crnu mrlju na obrazu, ne može imati nikakve koristi“, zaključio je Bećirović.

Source: Bih