Vrhunac toplote u BiH očekuje se za vikend, građani se pozivaju na oprez

Val tropskih vrućina nastavlja se i ovog ljeta diljem Europe koja bilježi čak tisuću mrtvih od posljedica toplinskog udara. Tropski val nije zaobišao ni BiH. Vrhunac toplote očekuje se za vikend, kada će temperature zraka preći 42 stupnja. Svjedoci smo da iz godine u godinu imamo sve duže intervale s izrazito visokim temperaturama i manjom količinom padalina. A građanima se preporučuje, što drugo, nego ograničen boravak na otvorenom.

Visoke temperature će u narednim danima u našoj zemlji dodatno rasti. Zbog očekivanih vrelina na području Mostara i Trebinja upaljen je žuti meteoalarm, a meteorolozi za naredni period nemaju povoljne prognoze.

“Ne očekujemo padavine do kraja ovoga mjeseca. Naravno svaka bitnija promjena bit će blagovremeno poslata u javnost. Postojat će mogućnost izbijanja požara zbog suhoga zraka, visokih temperatura, ali i male vlažnosti zemljišta i biljaka”, kazao je klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Dženan Zulum.

Očekivane su smetnje u aktivnostima na otvorenom, stoga su građani na oprezu. Spas traže u zatvorenim prostorima i hladovini. Vani izlaze samo ako moraju, obavezno s flašicom vode.

Ljekari naglašavaju da se građani ne trebaju bespotrebno izlagati štetnim utjecajima sunca. Za one koji moraju napustiti svoje domove preporučuju ponašanje u skladu s uputama nadležnih službi.

“Ko mora da radi neki posao na suncu nek se zastiti nek stave šešire svijetle, obuku se laganije svjetlije lagani materijali prozracnost što više se rehidrirati stalno imati bočicu vode uz sebe kad se god vidi da je nesto losije skloniti se u hlad, potraziti pomoc sjesti odmoriti”, dodaje Tihić.

Građani BiH počeli su osjećati posljedice globalnog zagrijavanja na svojoj koži. A da bi te posljedice ublažili ili učinili podnošljivijim potrebno je za vrijeme najvećih vrućina boraviti u hladovini ili klimatiziranoj prostoriji, adekvatno zaštititi glavu i unositi mnogo tečnosti.

The post Vrhunac toplote u BiH očekuje se za vikend, građani se pozivaju na oprez appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba