Hrvatska će dozvoliti Vučiću dolazak u Jasenovac, objašnjeno i pod kojim uslovima

Ovo je rekao izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za “Jutarnji list”.

“Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi prije jeseni”, potvrdio je izvor.

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantirao objavljene informacije po kojima je srbijanska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala dogovoriti Vučićev odlazak u jasenovački konc-logor:

“To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, prije toga nije bilo ničega”, naveo je.

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro inkognito želio otići u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, Banski Dvori očito žele smiriti tenzije, navodi zagrebači list.

U Vladi prevladava uvjerenje kako je predsjednik Srbije inicirao cijeli slučaj zbog unutrašnjih političkih problema s kojima se suočava, kao i kako bi preduhitrio nadolazeće obilježavanje Oluje, koju u Srbiji službeno opisuju kao “nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH”.

“To nismo niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao doći u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj posjeti”, kaže vladin saradnik. prneosi “Novi“.

Source: region