Islamska zajednica u BiH: Od Abazovića se očekivalo da osudi počinioce i negatore genocida, a ne da produbljuje bol majki žrtava

Istovremeno, Islamska zajednica ima potrebu da ukaže na zabrinjavajući trend da se skoro svaka godišnjica genocida u Srebrenici od istih političkih krugova pokušava zasjeniti iskonstruisanim skandalima i incidentima. I ove godine su prisutni i svjetska javnost, pa tako i pripadnici Islamske zajednice, bili šokirani nepromišljenim govorom gospodina Dritana Abazovića.

Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, da nije odgovorna pred međunarodnim sudovima presuđena vojska i njeno rukovodstvo, koje se time amnestira, te koje su to politike, a ne politika koju su odgovorne za te zločine.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj relativizacije zločina genocida, bilo kakvo dijeljenje odgovornosti i izbjegavanje da se nedvosmisleno utvrđene i pred međunarodnim sudovima presuđene činjenice nazovu pravim imenom.

Od premijera Abazovića se očekivalo da nedvosmisleno osudi počinioce i negatore genocida u Srebrenici, a ne da dodatno produbljava bol majki i porodica žrtava genocida – navodi se u saopćenju Službe za odnose sa javnošću Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Abazović je rekao “da genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i da ga nije počinila vojska nego politika”. Kasnije se ispričao Majkama Srebrenice, kako je naveo, na nejasno izrečenoj misli.

– Oprostite Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi – napisao je Abazović. prneosi “Novi“.

Source: Bih