VELIKI CVIJET SREBRENICE IZGRAĐEN NA OTOCI U SARAJEVU

Od prirodnih materijala Cvijet sjećanja na genocid počinjen prije 27 godina izradile su ekipe preduzeća KJKP Park prema projektu koji je pokrenuo Grad Sarajevo, kao dio sjećanja i priprema za obilježavanje 27. godišnjice. Projekat je podržala i Općina Novi Grad ustupanjem parcele.

Na zelenoj površini simbol genocida u Srebrenici izrađen je od kamena i ukrasnog grmlja. Pripremu terena, nivelaciju zemljišta i prihranu, kao i sadnju prvih sadnica šimšira ekipe Parka realizirale su prije dva dana, a jučer je postavljen bijeli kamen oblutak. Sastoji se u centralnom dijelu od zelenila, kao i ruba Cvijeta izrađenog od 250 sadnica šimšira, a 11 latica koje simboliziraju dan jula kada je genocid počeo, u bijeloj boji, čija je simbolika nevinost žrtava izgrađeno je od kamena.

U okviru pripremnih radova povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo pokrenuo je i aktivnosti na hortikulturnom uređenju i čišćenju Trga žrtava genocida u Srebrenici u Novom Sarajevu, kod Željezničke stanice. Jučer su ekipe preduzeća Park zasadile novo sezonsko cvijeće i trajnice u postojeće žardinjere na platou trga, a prije toga je uređena zelena površina, očišćene staze i plato, te površina uz fontanu. Postojeće sadnice ukrasnog grmlja su orezane i oblikovane, saopćio je KJKP Park. prneosi “Hayat“.

Source: Bih