Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

BERLIN – Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka radnika na njemačkim aerodromima kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutrašnjih poslova, saobraćaja i rada.

putnika

FOTO: Pixabay

Aerodromi širom Evrope, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog kovida-19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na bezbjednosnu provjeru na aerodromu u Dizeldorfu ranije ove sedmice pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao haos tokom turističke sezone.

Ministarstva untrašnjih poslova, saobraćaja i rada započeće zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili na njemačkim aerodromima, napisao je Bild, dodavši da u aerodromima postoji manjak od 2.000 do 3.000 radnika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalifikovanih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Ministar rada Hubertus Hajl je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaze skladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

“Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja“, rekao je Hajl, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plata od uobičajenih na nekom tržištu rada.     Agencije

Чланак Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao