Molitve za mir u svijetu: U Međugorju hiljade hodočasnika iz svijeta

– Sve se vraća u normalu i vjerujem da će se sve uskoro vratiti na nivo kako je bilo prije pandemije.

Međugorje ima veliki značaj iako u katoličkoj crkvi još uvijek nije službeno svetište. Ipak je odavno destinacija hodočašća. Već više od četiri decenije dočekujemo vjernike i imamo zasigurno važnu ulogu u Katoličanstvu, izjavio je vijećnik iz Međugorja Ivan Dodig.

Hodočasnicima u Međugorju obradovao se i župni vikar fra Renato Galić. Vrhunac očekuje danas u 19 sati kada će uslijediti svečano eukaristijsko slavlje. Prije toga će se organizovati tradicionalna procesa sa Gospinim kipom pred vanjskim oltarom.

– Nedavno je naš kolega za jedan mjesečnik napisao članak i počeo nabrajati zemlje iz kojih dolaze hodočasnici, te se uvjerio da im nema kraja i napisao “sa svih kontinenata”. I nije pretjerao. Imamo goste iz svih krajeva svijeta. Trideseta je godišnjica i te hodnje. Pošli smo sa Humca, a došli ovdje pred crkvu u večernjim satima. Vidjeli smo mnogo ukrajinskih zastava. Devedesetih godina smo molili za mir u našoj zemlji i na ovom prostoru, a danas molimo za mir u drugim zemljama, kao i za mir u našim životima, dodao je Galić.

Prema vjerovanju, šestero vidjelaca prvo ukazanje imali su 24. juna 1981., kada su se navodno prepali i pobjegli. Vratili su se narednog dana na brdo Crnica, kada im se prema svjedočenjima, "Gospa ponovno obratila". Od tada se 25. juni obilježava kao dan ukazanja.

Hodočasnici , Međugorje / PR – Haber.ba

Source: Bih