čet. jul 25th, 2024

U Kalesiji promovisana knjiga „Kako smo uništili djecu 21. vijeka“: Vrlo je važno da roditelji posvećuju pažnju i vrijeme svojoj djeci

U kalesijskoj biblioteci je  promovisana knjiga „Kako smo uništili djecu 21. vijeka“, autorica dr. sc.  Amre Imširagić i profesorice Atife Šaljić.

Radi se o djelu koje može biti smjernica roditeljima u odgoju djece u modernom dobu.

–  Moderne tehnologije, osim edukativnih sadržaja koji mogu i biti korisni, često su zamka za djecu zbog neprilagođenih sadržaja, ali i nekontrolisanog korištenja. Djeca su od najranijih dana pod uticajem digitalnih tehnologija, što ostavlja posljedice na cjelokupni psiho-fizički razvoj. Slabiji jezičko-govorni razvoj, usporen razvoj motoričkih vještina, poremećaji pažnje i povećana agresivnost samo su neke od posljedica, a neizostavno je i digitalno nasilje na koje se mora obratiti posebna pažnja, kazala je autorica dr. sc. Amra Imširagić, koja radni angažman ima u JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Autorica je istakla da je vrlo važno da roditelji posvećuju pažnju i vrijeme svojoj djeci. Također, naglasila je i da je važno da sve škole imaju uposlene defektologe i logopede, te da sva djeca imaju stručni nadzor.

Dr. sc. Amra Imširagić  autorica je prvih knjiga za učenike oštećenog sluha na dvoručnoj abecedi, mnogih priručnika za nastavnike za rad sa učenicima sa posebnim potrebama, kao i preko 50 naučnih radova iz oblasti rada sa djecom sa posebnim potrebama. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz svoje oblasti.

The post U Kalesiji promovisana knjiga „Kako smo uništili djecu 21. vijeka“: Vrlo je važno da roditelji posvećuju pažnju i vrijeme svojoj djeci appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba

Povezano