Šovinizam na HRT-u: Bošnjaci nazvani polunarodom, voditelj reagovao

Voditelja emisije Otvoreno kazao je kako se član Bundestaga Adis Ahmetović protivi da se u rezoluciju njemačkog parlamenta, u kojoj se za krizu u Bosni i Hercegovini optužuju lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, uvrsti i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović. Prisutne u studiju upitao je kakve su to “lobističke struje njihove, a kakve su naše”.

Prkačin se odmah javio za riječ ocijenivši kako je “tragedija da hrvatsku državu porazi jedna poludržava i da hrvatski narod porazi jedan polunarod”.

Voditelj je pokušao prekinuti saborskog zastupnika kazavši da je to šovinizam što tvrdi za Bošnjake.

Međutim, Prkačin se nije dao…

“Ovo nije šovinizam. Dozvolit ćete mi da objasnim zbog čega rekoh tako to što sam rekao. Neka mi neko od Bošnjaka kaže razliku između Bosanaca i Bošnjaka? Je li i jedan i drugi pojama nastao iz Bosne? Kako musliman u Makedoniji može biti Bošnjak”, pitao je Prkačin.

Voditelj je zaključio kako svaki narod ima pravo na nacionalni identitet te je poručio Prkačinu da se preskoči ova tema.

Saborski zastupnik je nastavio dalje, te je ocijenio kako jedino Hrvatima odgovara istina i međunarodna pravila.

“Jedino Hrvatima odgovara Bosna kakva jeste po Daytonu. Ona Srbima ne odgovara, a još manje Bošnjacima”, kazao je Ante Prkačin i na kraju dodao kako je “istina najveći saveznik” hrvatskog naroda u BiH.

Inače, Prkačin je poznat po šovinističkim izjavama prema Bošnjacima. Tako je prošle godine za govornicom Sabora poručio da Bošnjaci “gaze nam ponos”, i to “ponos gazi gori od nas”.

SNIMAK POGLEDAJTE <a href="http://

” rel=”noopener” target=”_blank”>OVDJE.

Source: region