čet. jul 25th, 2024

Buduće hadžije iz BiH se okupile u Sarajevu prije polaska za Mekku

Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati danas, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9:20 sati, piše Klix.

Ostala četiri aviona sa budućim hadžijama iz BiH prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

Nakon sastanka u džamiji prva grupa se uputila prema sarajevskom aerodromu. Prije toga smo kratko razgovarali s nekima od njih što možete pogledati u videu.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić izjavio je da su pripreme protekle u najboljem redu te da su vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda. Ove godine hadž počinje 7. jula.

Islamska zajednica u BiH ranije je utvrdila da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž iznosi 12.000 konvertibilnih maraka.

U obrazloženju se navodi kako je cijena utvrđena nakon temeljite analize svih troškova i uvažavanje činjenice da je došlo do velikog povećanja cijena smještaja, unutrašnjeg prijevoza i troškova državnih taksi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Source: Bih

Povezano