BiH pozvana na jedan od najvažnijih samita NATO-a u historiji Alijanse

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će ministar odbrane Sifet Podžić, a summit će okupiti lidere NATO-a koji će u glavnom gradu Španjolske razgovarati o važnim pitanjima sa kojima se Alijansa suočava.

Parlamentarna skupština NATO-a je 13. juna saopštila da se Bosna i Hercegovina nosi s najtežom političkom krizom “u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine.”

Delegaciju su činili predstavnici više od 20 zemalja, članica NATO-a i partnera sa Zapadnog Balkana, koji su se, kako se navodi u saopštenju, susreli s nizom najvažnijih protagonista u BiH.

BiH je od 2006. godine članica NATO-ovog Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza.

Podsjetimo, nakon održanih opštih izbora u oktobru 2018. godine, više od godinu dana trajala je blokada formiranja Vijeća ministara zbog odbijanja Milorada Dodika da se u Brisel pošalje godišnji Akcijski plan BiH (ANP) za NATO.

Akcijski plan predstavlja pripremnu fazu za punopravno članstvo u ovom savezu, a BiH je trenutno jedina zemlja u ANP-u.

Blokada je završena u decembru 2019. godine, kada je dogovoreno da se u NATO štab pošalje dokument pod nazivom “Program reformi”.

Kako naš portal saznaje, pored ministra odbrane Sifeta podžića u delegaciji BiH koja će biti u Madridu su još: general Ivica Jerkić, brigadir Edin Fako, ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić i šef kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić. prenosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih