Dodik u Rusiji: Svijet ima samo tri lidera

Dodik je rekao da je u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske, da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja jer je pod protektoratom zapadnog svijeta. Naglasio je da Republika Srpska ne dozvoljava sankcije Rusiji.

Član predsjedništva Dodik je nastavio i sa svojom antizapadnom i antiliberalnom retorikom, optužujući “Zapad” da želi da se širi na istok kako bi ovladao resursima Rusije. O ruskoj agresiji na Ukrajinu rekao je da se vodi do posljednjeg vojnika kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

“Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo”, pokušao je Dodik dati nemuštu analizu međunarodnih odnosa.

Dodik je nastavio i sa veličanjem autoritarnih režima pa je kao jedine svjetske lidere naveo predsjednika Turske Reccepa Tayipa Erdogana, predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Kine Xi Jinpinga. prneosi “Novi“.

Samim prisustvovanjem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Dodik se još jednom čitavom svijetu prokazao kao proruska marioneta na Balkanu, a svojim govorom je još jednom iskazao da podršku traži kod autoritarnih vođa.

U petak će se Milorad Dodik sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Source: Bih