Učiteljice iz Tuzle među najboljim nastavnicima u regionu

Na 4. Regionalnoj konferenciji “Svijet obrazovanja briše granice” održanoj u Sarajevu od 26.do 29.maja 2022. godine titulu “Najbolji nastavnik” dobile su učiteljice iz Tuzle, Merisa Karić i Selma Kopić.

Magistrica Merisa Karić, učiteljica u Ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla i Selma Kopić, učiteljica u dvije osnovne škole u Tuzli, su na osnovu jasno i precizno ispunjenih kriterijuma stekle uslove da ponesu titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.

Selma Kopić r. Šehanović je profesorica bosanskoga jezika. Autorica je dva udžbenika i jedne radne sveske za osnovnu školu. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada a najznačajnija su:
– Treća nagrada Mak Dizdar za neobjavljenu zbirku poezije 2008.
– Prva nagrada za stranu pjesmu” Nisam još spremna otići” Italija 2020.
– Zlatna plaketa Balkanske pjesničke unije 2020.

Merisa Karić je Magisar predškolskog odgoja. U okviru odgojno obrazovnog rada dobila je značajne nagrade i priznanja. Nominovana je za nagradu u inovativnih nastavnika za 2017. 2018. i 2021.godinu u organizaciji COI Step by Step. Autorica je brojnih stručnih radova i projekata predškolskog odgoja i obrazovanja.

Obrazovnu mrežu Najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije” “ANN EX YU” pokrenule su finalistkinje “Global Teacher Prize-a” i ambasadorke “Varkey” fondacije Vesela Bogdanovik iz Makedonije i Željana Radojičić Lukić iz Srbije. Asocijacija je osnovana kako bi se omogućilo brzo i efikasno umrežavanje nastavnika entuzijasta iz 6 država regiona.

Velika je čast podignuti zastavu Bosne I Hercegovine i priznanje za najplemenitiju profesiju-obrazovanje.
Neizmjerno sam sretna. Uslove za titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije sam stekla 2019.godine a tek na svečanoj dodjeli u Sarajevu preuzela svoje priznanje uz mnogo emocija i osjećaja ponosa. – Merisa Karić.

“Mnogo smo sretne i ponosne što pripadamo velikoj porodici entuzijasta obrazovanja u regionu.
ANN EX YU je profesionalna porodica svih entuzijasta koji uprkos svemu pomjeraju granice i ulažu cijelog sebe za bolje obrazovanje zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. “