Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.
Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisane su knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho i “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

maturanti Karađoz-begove medrese / PR – Haber.ba

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

maturanti Karađoz – begove mederese / PR -Haber.ba

maturanti Karadjozbegove mederese / PR – Haber.ba

Source: Bih