U Zaštićenom pejzažu Konjuh obilježen Međunarodni dan biodiverziteta

Okrugli sto o značaju biološke raznolikosti organizovao Ekološki savez “Eko-zeleni” TK uz podršku Općine Banovići

Planina Konjuh je izuzetno važno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Stoga nije slučajno da je Međunarodni dan biodiverziteta, 22.maj, upravo obilježen u Zaštićenom pejzažu Konjuh. Na taj način su se iz ekološkog saveza “Eko-zeleni” Tuzlanskog kantona pridružili milionima ljudi civiliziranog svijeta koji obilježavaju ovaj veoma značajan ekološki datum.

Ućesnici Okruglog stola, Zlača

Tom prilikom upućene su poruke u cilju unapređenja sadržaja biodiverziteta. Potrebno je da se utvrdi Dan planine Konjuh, uraditi inventarizaciju flore i faune sa abiotičkog i biotičkog aspekta planine Konjuh u monografiju, da nadležana ministarstva planiraju Konjuh planinu, “ZP Konjuh” za organizaciju Škole u prirodi i da u novoj sistematizaciji ZP Konjuh snažnije se uvede struka: biologa, geografa i turizmologa – rekao nam je prof. dr. Muhamed Omerović.

Predsjednik “Eko zeleni” TK Muhamed Omerović i Pomoćnik načelnika općine Banovići Mersudin Hasković

U Općini Banovići su svjesni ekološko-turističkih potencijala planine Konjuh i važnosti njenog očuvanja i promocije. S tim u vezi su i podržali obilježavanje Dana biodiverziteta kojim se želi doprinijeti očuvanju flore i faune, biološke raznolikosti i razvoju ekološkog turizma.

Zasađena ruža ispred hotela “Zlača”

Članovi ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK boravak u Zaštićenom pejzažu Konjuh iskoristili su i kako bi, na simboličan način, zasadili ružu ispred hotela Zlača ukazavši tako još jednom na značaj zaštite životne sredine.

Skupu su prisustvovali dokazani pedagozi, učitelji, profesori srednjih škola i Univerziteta u Tuzli. Aktivno učešće su uzeli učenici Mješovite srednje škole “Banovići” koji su predstavili Značaj i ulogu planine Konjuh u očuvanju biodiverziteta.

Profesor MSŠ “Banovići” Edin Šmigalović i nagrađeni učenici

Zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene su zahvalnice za doprinos u očuvanju prirode i biodiverziteta.