Turković: UN je predugo šutke gledao agresiju i genocid

“Ujedinjene nacije su priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim. Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid, stradavanje nevinih, primoravši nas da sami, pod sramotnim embargom, branimo ne samo svoje živote, nego mir, demokratiju i civilizacijske vrijednosti od povampirenog fašizma u ovom dijelu Evrope”, napisala je na svom zvaničnom Facebook nalogu Bisera Turković.Dodaje kako je prije 30 godina, Bosna i Hercegovina ostvarila veliku, historijsku pobjedu, i dalje uspješno brani državnost koju mnoge brojnije nacije još uvijek nisu stekle.

“Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove. I 30 godina nakon što se najdraža zastava zavijorila na East Riveru, pred ovom i novim, još boljim generacijama su još mnogi izazovi napretka i jačanja države”, piše ministrica vanjskih poslova BiH.Za to vrijeme, Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija, su, navodi Turković, na još jednom teškom, generacijskom, ispitu, misleći na rusku agresiju na Ukrajinu.

Turković zaključuje kako ne treba sumnjati u pobjedu istine i pravde, te se pita da li svijetu i Evropi treba još stratišta, masovnih grobnica i pokolja prije nego shvati da samo jedinstvo, saradnja, uravnotežen razvoj i kompletiranje evropske porodice može biti garancija mirne i sigurne budućnosti ovog dijela svijeta. prneosi “Novi“.

Source: Bih