Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila svjetski dan pčela

Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovjeka i koji oprašuju preko 70% biljnih vrsta kojima se čovjek hrani. U cilju ukazivanja na njihov značaj a povodom puštanja u rad procesnih mašina, Općina Hadžići, Muslim Aid Association i Udruženje pčelara"Košćan", svečano su otvorili Pčelarski centar u Hadžićima.

Pčelarski centar je rezultat projekta pčelarstva kojeg Općina u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association realizuje tokom dvije godine, istakao je načelnik Općine Hamdo Ejubović.

Pčelarima sa područja Općine Hadžići dodjeljeni su start up paketi, košnice i oprema dok su udruženju pčelara na korištenje date mašine za proizvodnju satnih osnova i punjenje meda. Ove mašine ce moći koristiti svi pčelari sa područja Općine ali i širih lokalnih zajednica a Općina Hadžići će svakako i ua narednom periodu unaprijeđivati sektor pčelarstva" kazao je načelnik Općine Hadžići.

Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je ovo jedan od tri pčelarska centra koja su planirana biti đ organizovana povodom projekta pčelarstva kojeg implementira ova organizacija u Općinama Hadžići, Jajce i Gradu Livno.

ažnost pčela istakli smo kroz naš projekat pčelarstva u kojem smo uključili sve stakeholdere koji su ključni u procesu proizvodnje i konzumacije proizvoda od meda. Projektom je direktno osnažen 31 korisnik dok indirektnu korist projekta uživaju svi pčelari i zaljubljenici u prirodu.
U narednoj fazi projekta kroz marketing označavanje proizvoda od meda sa navedenih lokacija uticati ce se na prepoznatljivost meda ali i garanciju kupcu da se zaista radi o kvalitetnom medu" zakljucila je Šehić Saliji.

Iz udruženja pčelara istakli su da su ove masine visokovrijedne za sve pčelare budući da njihovom upotrebom se višestruko smanjuju troškovi proizvodnje ali i koristi ekoloski vosak koji je nezamjenjiv u pčelarstvu. Donirane mašine će se koristiti uslužno i svi pčelari koji to žele će potpuno besplatno moći da pretope vosak ili koriste punionicu meda vodeći računa o dobroj pčelarskoj praksi.

pčele / PR – Haber.ba

Source: Bih