Nedim Sladić: Kada će biti toplo kao u julu?

Najavio je ovo bh. meteorolog Nedim Sladić, ali je i pojasnio kako neće sva područja neće biti zahvaćena podjednako takvom nepogodom

“Suho bi ostalo izgledno na jugu i jugozapadu Hercegovine. Sjeverozapadno visinsko strujanje po njegovom odmicanju na istok uslovljava prolazan, ali izraženiji pad temperatura zraka za 10 do 15 stepeni, pa ćemo temperaturno nakratko biti ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Naročito se to odnosi na srijedu kada će biti umjerene, a u Hercegovini na udare i jake bure, kao posljedica izraženije razlike u pritiscima usljed jačanja anticiklone sa sjeverozapada i sniženog pritiska sa jugoistoka, a tad će se najprije razvedriti u Hercegovini i Krajini, a potom i u ostatku zemlje.

Potom ponovo stabilnije vrijeme, ali uz osjetnije zatopljenje prema kraju radne sedmice koje uslovljava jačanje termobaričkog grebena s jugozapada koji donosi ljetni ugođaj primjeren julu mjesecu i nove tridesetice u našu zemlju, a koje bi bile prisutne i tokom vikenda. Krajem maja čini se da bi po trenutnom stanju uglavnom ostalo natprosječno toplo, ali i nešto promjenjivije uz lokalne pljuskove.

Padavine narednih 10 do 15 dana uglavnom su u skladu sa godišnjim dobom – neravnomjerno raspoređene, i količinski i prostorno”, najavio je Sladić, piše Radiosarajevo.ba.

Source: Bih