Ogromna potražnja za radnicima u Njemačkoj

BERLIN – Potražnja za radnicima u Njemačkoj veća je nego ikad. Poboljšanje korona situacije u Evropi je doprinijelo da se ukinu ograničenja, a samim tim je počelo proljećno oživljavanje tržišta rada. Došlo je do rasta potražnje radnika u aprilu.

posao u njemačkoj

Foto: Agencije

Nestašicom radnika su pogođeni gotovo svi sektori, a posebno ugostiteljstvo, piše agencija “dpa”.

Zamjenik premijera Severne Rajne-Vestfalije Joakim Stamp izjavio je da “nedostatak radnika u nekim sektorima prijeti da ubije ekonomiju”. On smatra da je potrebna brza zakonska izmena prethodnog sporazuma “da je za imigrante dovoljan ugovor o radu s njemačkom kompanijom kao legalan pristup njemačkom tržištu rada”.

Osim toga, kaže, potrebno je ukinuti sve zabrane rada.

“Ne možemo sebi da priuštimo da odbijamo ljude koji žele da rade”, naglasio je Stamp, koji je i ministar porodice i integracija u Saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjak za tržište rada konzervativnog CDU/CSU u Bundestagu Mark Biadak pozvao je na “proširenje zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika”.

“Problem njemačkog tržišta rada nije nezaposlenost, već je nezaposlenost sama po sebi problem”, rekao je Biadak navodeći kako nedostatak radne snage podiže cijene i usporava oporavak njemačkog tržišta rada koje mora postati privlačnije za imigrante. Blic

Чланак Ogromna potražnja za radnicima u Njemačkoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao