Salkić na obilježavanju 30. godišnjice zločina nad stanovnicima Blječeve

Današnje obilježavanje je održano u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Najprije je položeno cvijeće na Spomen–ploču na lokalitetu u Blječevoj gdje je pronađena masovna grobnica.

U ovom naselju su pronađene tri masovne i tri pojedinačne grobnice, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 592 bošnjačke žrtve, ubijene od 1992. do 1995. godine.

Naselje Blječeva je napadnuto na današnji dan prije 30 godina i jedno je od bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica.

Tokom agresije i genocida, ukupno je ubijeno 112 stanovnika ovog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine, kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Salkića.

Kako se nadalje navodi, najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida je Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine. U tom periodu, ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina.

– Mi ovdje danas u Blječevoj iskazujemo našu zahvalnost i poštovanje svima onima koji su stali na branik našeg naroda i naše domovine. Stanovnici Blječeve su pružili otpor agresoru 1992. godine, te su pokazali veliku hrabrost što se mora poštovati i uvijek isticati. Suprotstavljajući se žestokim napadima stanovnici ovog mjesta su platili visoku cijenu – kazao je Salkić.

Podsjetio je da je napad na Blječevu 6. maja 1992. godine uslijedio je nakon napada na Hranču 3. maja te da je imao za cilj, uz eliminaciju Bošnjaka sa ovog područja, stavljanje naselja Glogova u okruženje, koje je kasnije napadnuto 9. maja.

– Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti 112 ubijenih u naselju Blječeva. Ne smijemo zaboraviti 3.536 ubijenih Bošnjaka Bratunca, među njima 239 žena i 210 djece, tokom agresije na naš grad i našu zemlju, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju – istaknuo je Salkić, potcrtavajući obavezu čuvanja sjećanja na 11-toro djece i svih drugih koji su ubijeni u Blječevi.

Naveo je da je veliki broj sugrađana Bošnjaka nakon ubistva ukopan u brojnim masovnim grobnicama u Blječevoj.

– U ovom naselju otkrivene su masovne grobnice sa 592 posmrtna ostatka Bošnjaka, ali u ovom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice, zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica, kako bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije – rekao je Salkić.

Istovremeno je upozorio da, nažalost, živimo vrijeme revizionizma i pokušaja negiranja ovog i drugih zločina, te vrijeme veličanja ratnih zločinaca i negiranja sudskih presuda.

– Ove aktivnosti proizvode nesigurno okruženje koje u budućnosti može dovesti do ugrožavanja mira i novih zločina. Zbog toga pozivam lokalne vlasti bosanskih Srba u Bratuncu i u ovom entitetu da to prestanu činiti. Spas je u istini koju trebate reći svom narodu, a koju uporno skrivate i širite neistine sa ciljem daljeg podrivanja međukomšijskih odnosa u ovom gradu i entitetu – poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta, piše Fena.

Source: CRNA HRONIKA