Sutra otvaranje 20. Lukavačkog sajma “LIST”

Još samo dan nas dijeli od otvaranja dvadesetog, jubilarnog Lukavačkog sajma turizma i ekologije “List” 2022.

Tokom svih godina ova značajna manifestacija imala  je  nesebičnu podršku izvršne i zakonodavne vlasti, ambasada,  kompanija, partnerskih organizacija, turističkih zajednica/organizacija, agencija, Udruženja žena, žirija, kuhara a posebno posjetitelja.

Godine  rada, truda i odricanja su iza na ali i godine ličnih uspjeha, uspjeha naših izlagača, a ono što ostaje kao trajni zalog urađenom, su neraskidiva prijateljstva koja su obilježila Lukavački sajam “List”. Ove godine bilježimo rekordan broj izlagača kao i Udruženja žena u okviru Festivala hrane “Bosanska sofra”. Tako će se našim posjetiteljima na jubilarnom, 20-om sajmu predstaviti Uduženja žena, sa 358 učesnica i prijavljenih 500 jela. Predsjednika žirija Hamid Kujrakovića sa ostalim članovima, očekuje težak posao odabira najboljih, izjavila je za naš portal Asija Nuhanović.

Kada je riječ o prezentaciji turističkih potencijala BiH i zemalja regije, ove godine na sajmu će svoje mjesto pronaći turističke zajednice/organizacije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

Podršku smo dobili od Turističke organizacije Republike Srpske, Turističke organizacije Bijeljina, Turističke zajednice TK, Turističke zajednice SBK, Turističke zajednice HNK, JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići. Komisije za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Grada Lukavac. Po prvi put smo dobili podršku Vlade SBK i Ministarstva privrede SBK, na njihovom izložbenom prostoru će se predstaviti privrednici i obrtnici – istakla je Asija Nuhanović, u ime organizatora  Lukavačkog sajma.

I ove godine Sajam će, uz pomenute, ponuditi bogate programske sadržaje, među kojima su „Dani ženskog stvaralaštva“, Okrugli sto o temi „Lokalni mediji u funkciji razvoja lokalne turističke ponude“, susret medija, Panel diskusija „Hijerarhija tačnosti mjerenja emisija u zrak“, Okrugli sto o  temi „Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe u funkciji razvoja turizma – primjer Grada Lukavac“, sajamska biciklijada, novinarska kotlićijada i drugo.

Lukavčanima i posjetiteljima koji u periodu od 5.-7.5.2022.god. budu boravili u našem gradu, predstavit će se lukavački bendovi, dok će u završnom dijelu sajma muzički gost biti poznata umjetnica Amira Medunjanin.

Koncert Amire Medunjanin bit će  održan u subotu 7. maja 2022. godine sa početkom u 20,00 sati u Centru za kulturu Lukavac.

Ulaz za sve koncerte je besplatan.

Predstavljati turizam, ukazivati na značaj ekologije zasigurno nije lak posao, osobito, ako počinjete iz male sredine, ali tradicija koja je iza nas pokazala je da posao radimo odgovorno i profesionalno, no ključni faktor kontinuiteta je srce koje pružamo i sva druga koja dobijamo natrag, dodala je Nuhanović

Bitno je naglasiti da je od prošle godine sajam proširen za kategoriju umjetnost, te će se u okviru sajamskog prostora predstaviti projekat/program “Minela u Gradu umjetnosti” – u kojem će se lukavačkoj književnici Mineli Moranjkić Ćosić , pridružiti nagrađivani književnici , profesionalni fotografi, medijski radnici, predstavnici nevladinih organizacija, turističkih radnika i urednici časopisa za kulturu i filozofiju iz BiH.

Ukoliko još niste odlučili gdje ćete provesti naredna tri dana, toplo vam preporučujemo da posjetite Lukavački sajam LIST.

Svečano otvaranje zakazano je za sutra (četvrtak) sa početkom u 11 sati.

Source: izvor: sodalive.ba