Senator SAD-a o sankcijama Srbije Rusiji: Vučić rekao da ga pozovem za 60 dana

U tekstu koji je objavio na svom blogu, Murphy je opisao da su on i njegove kolege iz Senata, Jeanne Shaheen i Thom Tillis, razgovarali sa Vučićem o takozvanom “sjedenju Srbije na dvije stolice” i potrebi da se svrsta uz demokratske države i uvede sankcije Rusiji.

SAD očekuju od Srbije da uskladi politiku prema Rusiji sa EU

“Pozovi me za 60 dana da vidiš da li sam uradio ono što govorim da ću učiniti”, citirao je Murphy Vučićevu rečenicu na kraju sastanka i dodao da mu je odgovorio da će “to biti datum”.

Murphy je naveo da je tokom godina “razvio odnos” sa Vučićem i da često ručaju zajedno kada je predsjednik Srbije u Washingtonu.

Prepričavajući razgovor s Vučićem od 19. aprila, Murphy je naveo da je sastanak počeo “tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu dva naroda” s obzirom da druga dva senatora do tada nisu sreli Vučića.

“Poslije dva minuta mog uvodnog monologa, Vučić me je prekinuo: ‘Chris, Chris, Chris, poznajemo se previše dobro. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti’ “, navodi američki senator.

Murphy dodaje da mu je “pomalo nervozno” odgovorio da senatori žele da znaju da li će Srbija stati uz demokratske države i uvesti sankcije Rusiji, ili će nastaviti da “igra sa obje strane”.

“To nas je uvelo u dug i iskren razgovor o historijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sjedi na dvije stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vješto balansirao, ali ga je sada (ruska) invazija na Ukrajinu dovela do tačke kada mora da donese odluku. Evropska unija više neće dozvoliti Vučiću da sjedi na obje stolice. Moraće da izabere, a mi smo tokom jednočasovnog razgovora Vučića usmjeravali na nekoliko kratkoročnih koraka koje bi mogao da napravi ka pravom izboru”, opisao je Murphy.

U saopštenju poslije sastanka sa američkim senatorima, Vučićev kabinet je naveo da je predsjednik Srbije, povodom krize u Ukrajini, ukazao na privrženost Beograda poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, rekavši da o tome svjedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim tijelima.

Podsjetimo, Murphy, Shaneen i Tilis su poslije Beograda posjetili i Sarajevo, Prištinu i Brisel.

Također, Murphy je na svome blogu opisao i zapažanja iz BiH, navodeći da su on i njegove kolege bili zaprepašteni time što su članovi Predsjedništva BiH bili “više zainteresirani da se međusobno svađaju” nego da vode dijalog sa njima, te da su napustili sastanak “duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje”.

Source: region