Sindikat traži povećanje plata u građevinarstvu i šumarstvu

BANJALUKA – Potrebno je povećanje plata ranika u građevinarstvu i stambeno-komunalnoj djelatnosti Republike Srpske, kao i u šumarstvu, preradi drveta i papira, zbog povećanja sindikalne potrošačke korpe i inflacije, istakli su danas u Banjaluci predsjednici ovih sindikata Dragana Vrabičić i Vlado Pavlović.

stranaca

Foto: Nezavisne novine

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić rekla je da je prosječna plata u građevinarstvu 780 KM, u komunalnom sektoru 930, dok je sindikalna potrošačka korpa za mart 2.078 KM.

“To je jedan od najvažnijih razloga zbog čega ovaj granski sindikat traži povećanje plata za svoje radnike”, rekla je Vrabičićeva novinarima.

On je dodala da ovaj sindikat traži i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

“Od 1. januara ove godine izmjene Zakona o radu ustvari definišu da se plate regulišu samo kolektivnim ugovorom i zakonom o platama, tako da mislim da imamo izuzetno pravo u ovom momentu da tražimo potpisivanje kolektivnih ugovora i povećanje plata za sve naše radnike”, rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je da su u ovom sindikatu početkom godine podigli cijenu rada za oko 10 odsto, dodajući da zbog inflacije traže novo povećanje cijene rada.

“Za to imamo puno moralno pravo jer sektor šumarstva, prerade drveta i papira u posljednih 200 godina nije imao nikada bolji ambijent za privređivanje. Ono što smo već nekoliko puta sugerisali jeste da se izvrši valorizacija šumskih drvnih sortimenata u smislu cijene tako da bi se mogle povećati plate u šumarstvu, država bi imala veće doprinose, a ne bi bili oštećeni kupci”, istakao je Pavlović.

On je sugerisao svim drvoprerađivačima koji nemaju sklopljen kolektivni ugovor sa svojim radnicima da to urade što prije.

Pavlović je pozvao Udruženje poslodavaca šumarstva i prerade drveta da zaključe granski kolektivni ugovor kako bi relaksirali način nagrađivanja u tom sektoru u narednom periodu. Srna

Чланак Sindikat traži povećanje plata u građevinarstvu i šumarstvu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao