Novi izbor notara, nakon što je „namirena“ rodbina advokata i sudija

BANJALUKA – Nakon što su na prethodnom konkursu za izbor notara kao najuspješniji ocijenjeni članovi porodica poznatih advokata i sudija, slijedi izbor novih notara u tri lokalne zajednice u Srpskoj.

advokati

Foto: Pixabay

Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske objavilo je spisak prijavljenih kandidata za izbor notara za tri službena sjedišta, u Banjaluci, Doboju i Tesliću.

Na konkurs za izbor tri notara u Banjaluci prijavilo se ukupno šest kandidata, a to su Andrej Golić, Igor Stanić, Bogdana Janković, Dragan Pekez, Jovana Simić i Siniša Bosnić.

Od nabrojanih, petero ih je pozvano na razgovor zakazan za četrtak, 28. april, dok se za prijavu Siniše Bosnića navodi da je nepotpuna.

Što se tiče Doboja, za jednu otvorenu poziciju, prijavljen je jedan kandidat, i to Smajo Ćeman, koji je takođe pozvan na razgovor u četvrtak. Ćeman je jedini kandidat i za notarsku poziciju na području opštine Teslić.

Konkurs za izbor izbor notara objavljen je 16. februara ove godine, i to za tri notara u Banjaluci, te po jednog u Doboju, Tesliću i Laktašima. Sudeći prema spisku Ministarstva, prijavljenih kandidata nije bilo za notara u Laktašima.

Članovi Komisije za izbor notara su sudija Vrhovnog suda RS Senad Tica, predsjednik Osnovnog suda u Šamcu Zdenko Vranjić, advokat iz Banjaluke Aleksandar Čorni, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Radenko Jotanović i Brankica Arežina iz Ministarstva pravde RS.

Podsjećamo, na posljednjem izboru notara kao najuspješniji kandidati ocijenjeni su članovi porodica poznatih advokata i sudija, među kojima su bili supruga advokata Darka Kremenovića, kćerka sudije Mirjane Raosavljević, snaha Vitomira Popovića, sestra predsjednika SPS-a Gorana Selaka…

Izbor notara bio je u fokusu javnosti i kada je pomoćnica ministra za notarijat Jelana Vukadinović ocijenjena kao najuspješnija na konkursu za notara.

U notarskoj zajednici ogorčeni su prethodnim konkursima i ističu da se prilikom svakog novog konkursa pojavljuje određen broj kandidata koji nemaju iskustva i koji bez dana rada u notarskim kancelarijama bivaju imenovani za notare, iako dobijaju manje ocjene na notarskom ispitu koji komisija, po zakonu, treba prvo da uzme u obzir.

CAPITAL: S. Šurlan

Чланак Novi izbor notara, nakon što je „namirena“ rodbina advokata i sudija се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao