U Osnovnoj školi “Tojšići” obilježen Dan planete Zemlje

U povodu 22. Aprila Dana planete Zemlje u Osnovnoj školi Tojšići je na prigodan način obilježen ovaj ekološki značajni datum. Naime školu su posjetili predstavnici Udruženja „Eko Zeleni“ Kalesija, prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik “Eko Zeleni” i prof. Edin Šmigalović.

S obzirom da je Osnovna škola Tojšići po svojim ekološkim akcijama jedna od prepoznatljivijih eko škola na području općine Kalesija, a i šire, mi smo uručili jedan simboličan ekološki poklon, sadnice raznobojnog ukrasnog cvijeća koje će krasiti njihovo dvorište. Ovo je ujedno prilika da pozovemo i druge škole da se ukljuce u obilježavanje Dana planete, akcije sadnje, a sve u cilju očuvanja naša Planete – rekao je prof.dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „Eko zeleni“.

Direktorica Osnovne škole Tojšići Nezira Islamović u svom obraćanju istakla je zahvalnost na posjeti školi, uručenim sadnicama i da će to biti motivirajući faktor za učenike i nastavnike koji će još više ih postaknuti za uređivanjem okoliša. Ona je istakla da je u proteklom periodu realizovano nekoliko ekoloških akcija uređenja školskog dvorišta, aktivnosti na boljoj energetskoj efikasnosti samog objekta škole, a posebno je raduje saradnja sa „Eko Zelenim“ i lokalnom zajednicom, kada su prije nekoliko dana zasadili nekoliko desetina sadnica čempresa.

Ovom prilikom je održan ekološki čas o važnosti očuvanja životne sredine, prilikom čega su nastavnica Hava Ramić i profesor Edin Šmigalović zajedno sa učenicima poslali jasne ekološke poruke povodom ovog važnog datuma.

Na kraju je dr. Omerović uručio zahvalnice za školu i voditeljicu ekološke sekcije Havu Ramić koja sa svojim učenicima svakodnevno radi na pobljšanju eko ambijenta u Osnovnoj školi “Tojšići”.

The post U Osnovnoj školi “Tojšići” obilježen Dan planete Zemlje appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba