čet. jul 25th, 2024

Prolongiran završetak radova na regionalnoj deponiji u TK

U cilju sagledavanja urađenog kada je u pitanju izgradnja pretovarnih stanica i regionalne sanitarne deponije jučer je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić razgovarala sa predstavnicima Gračanice, Gradačca i Srebrenika i direktorom preduzeća “Eko-Sep” Selmirom Šljivićem. Sastanku su prisustvovali i sekretar ministarstva Emir Softić i pomoćnik za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić.

Sagledavanje svih detalja kada je u pitanju buduće finansiranje jednog od najznačajnijih projekata zaštite okoline, prema riječima ministrice Ajšić, neophodno je učini prije rebalansa budžeta.

Rok završetka radova na regionalnoj deponiji je prolongiran za 6 mjeseci, kazao je ovom prilikom direktor Šljivić, naglasivši da je već urađeno 80 % poslova te bi najrealniji rok za puštanje u rad, kada se sagledaju svi detalji oko upotrebne dozvole, bila jesen ove godine.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić kazao je da su oni već uradili tendersku dokumentaciju kada je u pitanju izgradnja pretovarne stanice ali da im je neophodna finansijska pomoć za okončavanje cijelog projekta.

Prema riječima gradonačelnika Gradačca, Edisa Dervišagića, do sada su u izgradnju pretovarne stanice uložili 550. 000 KM završivši 300 m betonske ograde, dio betonske hale, površine 360m2, i dio prilaznog puta, ali im za završetak radova treba još oko 500 hiljada KM, koje nisu predvidjeli u budžetu Grada.

Kada su u pitanju aktivnosti oko pretovarne stanice u Srebreniku, predstavnici Grada su naglasili da su obezbijedili zemljište te da je u proceduri projektovanje i dobijanje dozvola. Iako imaju inicijalna sredstva, rečeno je ovom prilikom, da bi mogli „iznijeti“ projekat očekuju finansijsku pomoć od 200.000 KM.

Naglasivši još jednom značaj ovog projekta, ministrica Ajšić je kazala da će nastojati obezbijediti dodatna sredstva za ove namjene, jer su za završetak radova neophodna dodatna sredstva pored onih koje lokalne zajednice mogu izdvojiti za okončavanje radova i funkcionisanje cijelog sistema zbrinjavanja otpada.

Regionalna deponija “Eko-Sep” riješit će problem odlaganja otpada u narednih 20 godina, složili su se učesnici današnjeg sastanka, te je zbog svog značaja mnogo više od projekta lokalnog karaktera. Iz tog razloga, zaključeno je, neophodno je u finansiranje uključiti i Fond zaštite okolice FBiH kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Source: STUDIO D TK

Povezano