Šmit: Reakcije koje dolaze iz RS govore same za sebe

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) posjetio je danas Distrikt Brčko BiH, gdje se sastao sa brojnim zvaničnicima. Nakon okončanja sastanaka Šmit je održao pres konferenciju na kojoj se obratio građanima.

Šmit je pres konferenciju započeo izjavom da se nada da će BiH u dogledno vrijeme imati budžet za ovu godinu i da u tom budžetu neće zaboraviti na Brčko.

Vladavina prava
– Ova pozicija koju ima Distrikt Brčko nije jedinstvena pozicija, no ima brojne prednosti. Kao neko ko je ranije obavljao pozicije i ministra poljoprivrede i saobraćaja u njemačkoj vladi vrlo dobro sam upoznat s tim prednostima – kazao je Šmit.

U nastavku je rekao da je u svemu ipak najvažnija vladavina prava.

– Vrlo sam ohrabren informacijama kako se vladavina prava provodi u Brčkom. Ovo je prilika da na primjeru Brčkog svi u BiH vide kako stvari mogu funkcionisati – dodao je Šmit.

Poručio je da, ako svi budu poštovali Ustav BiH, onda niko ne bi imao prostora da se buni protiv izvršnih odluka, bilo da su one od visokog predstavnika ili nekog drugog.

Reakcije iz RS
– Ponekad me ljudi pitaju možemo li karakterizirati BiH kao mjesto gdje se ne iskorištavaju šanse. Ja im odgovorim da ne možemo generalno. Neki me pitaju možete li navesti neki pozitivan primjer iz BiH, da ne navodite samo probleme. Mislim da se u tom slučaju Brčko može poslužiti kao pozitivan primjer, mjesto gdje se iskorištavaju prilike.

Na kraju je komentirao i reakcije u entitetu RS koje je izazvala njegova jučerašnja Odluka kojom je obustavio zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

– Reakcije koje dolaze iz RS-a govore same za sebe. Ja sam strpljiv, ovo je maraton, ali svi želimo da se stvari odvijaju u mirnoj atmosferi – zaključio je Šmit. prneosi “Avaz“.

Source: Bih