Nije pronađena masovna grobnica u dvorištu nane Fate Orlović

“Prekopala se površina na kojoj je bila pravoslavna crkva i ispod temelja nije ništa pronađeno“, istaknula je Fazlić, dodajući da je time potraga za eventualnim posmrtnim ostacima okončana.

Podsjetimo, pretraživanje terena je započelo kako bi se provjerile informacije o mogućem postojanju masovne grobnice na ovom lokalitetu.

Prema riječima glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH, informacija o posmrtnim ostacima ispod temelja crkve do Instituta je došla u nekoliko navrata iz različitih izvora. Međutim, provjera tih navoda nije bila moguća zbog postojanja same crkve.

“Nakon što je ona uklonjena, podnesen je zahtjev za ekshumaciju kako bi se ovi navodi provjerili, kako bi se svaka sumnja u postojanje grobnice bošnjačkih žrtava na ovom lokalitetu provjerila“, rekla je Fazlić.

Napomenula je da su u ranijem periodu provjeravali teren oko same crkve, dvorište crkve, posebnim sondama kojima se ispitivalo tlo na tom mjestu.

“Tada nisu utvrđene promjene u sastavu tla koje bi ukazivale da se tu nalaze posmrtni ostaci, odnosno grobnica“, navela je Fazlić. prneosi “N1“.

Source: Bih