Schmidt: Zakon koji ste usvojili u NSRS je ništavan, privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, oglasio se saopštenjem za javnost u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

On, između ostalog, ističe kako je Zakon o nepokretnoj imovini, usvojen na nivou Republike Srpske, ništavan i ne utiče na na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom.

Saopštenje Christiana Schmidta ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Pitanje raspodjele državne imovine i dalje ostaje neriješeno u 2022. godini uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i naporima koje ulažu partneri Bosne i Hercegovine da pomognu u rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja tako što će donijeti zakon na državnom nivou.

Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi i jasno predviđa da će svaka odluka, akt, ugovor ili drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom zaključen u suprotnosti sa ovim zakonima biti ništavni. Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je NSRS usvojila 10. februara 2022. godine i koji je objavljen u Službenom glasniku RS 5. aprila 2022. godine ne utiče na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje. prneosi “Byka“.

Source: Bih