U BiH danas kiša i snijeg: Evo kada stiže sunčanije i toplije vrijeme

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -3; Bihać, Gradačac, Livno, Prijedor, Sanski Most 4; Sokolac 5; Banja Luka, Bijeljina, Bugojno 6; Sarajevo, Srebrenica 7; Doboj, Grude, Trebinje, Zenica 8; Mostar 10; Neum 13; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 924 hPa, za 20 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

BIOPROGNOZA: Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Nešto izraženiji osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima i astmatičare. Poželjno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra i večeri. Opšta slika biće povoljnija u drugom dijelu dana.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Sunježica ili snijeg su mogući i u nizinama sjeverozapadne Bosne. Tokom poslijepodneva u većem dijelu zemlje postepeni prestanak padavina uz kratkotrajno smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostalim područjima jugozapadni. Dnevna temperatura od 2 do 8, u centralnim, istočnim područjima Bosne i u Hercegovini do 12 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Prestanak padavine tokom poslijepodneva. Dnevna temperatura oko 11 °C.

U nedjelju: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni prije podne sa susnježicom ili slabim snijegom, u nizinama će padati i slaba kiša. U Hercegovini povremeno sa pljuskovima veći dio dana. Postepeno smanjenje oblačnosti tokom noći na ponedjeljak. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 12°C.

U ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini umjerena naoblaka i sunčanije. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. prenosi Radiosarajevo

Source: Bih