Obilježena 19. godišnjica od prve dženaze u Potočarima: 31. marta 2003. godine, klanjana je dženaza za 600 žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica, danas su porodice šehida i preživjeli svjedoci genocida, obilježili 19. godišnjicu od klanjanja prve dženaze u Potočarima na kojoj je 31.marta 2003. godine ukopano 600 žrtava genocida; 599 muškaraca i dječaka i jedna ženska osoba.

Danas smo pred njihovu dušu i duše svih šehida, ubijenih u genocidu nakon kratkog programa i polaganja cvijeda, vjerskim programom – učenjem tehvida ponovo podsjetili javnost da nismo i nedemo zaboraviti niti jednu žrtvu. Članovi porodica šehida, predstavnice udruženja majki i žena Srebrenice i Bratunca, majke, supruge, djeca koji su danas bili na obilježavanju, živi su svjedoci koji de nastaviti pričati o ubijenima. Iako se često osjedamo samima u našoj borbi i sjedanju na ubijene, naša dužnost je okupljati se na mjestu njihovog posljednjeg počivališta i podsjedati svijet na genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom srednjeg Podrinja.

Memorijalni centar de nastaviti obilježavati sve važne datume i godišnjice koji su povezani sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Source: CRNA HRONIKA