Gasi se državna televizija u BiH, Dodikova vlast im ne daje novac od pretplata

U priopćenju upućenom domaćoj i međunarodnoj javnosti koje su potpisali ravnatelj BHRT-a Belmin Karamehmedović i direktor televizije BHT 1 Mario Vrankić stoji kako su zbog trotjedne blokade računa javnog servisa nemoguće isplate plaća i podmirivanje troškova pa će stoga biti prisiljeni prekinuti rad. “Time je onemogućeno naše dalje emitiranje i poslovanje”, stoji u priopćenju označenom kao posljednji apel za spas javnog servisa.

Gašenje nakon 77 godina rada
Ističu kako će na ovaj način biti prekinut 77 godina dugi kontinuitet javnog radijskog i televizijskog emitiranja jer je sadašnji BHRT pravni sljednik nekadašnje Radio-televizije BiH odnosno RTV Sarajevo koja je redoviti radijski program uspostavila još u travnju 1945. godine.

Račune BHRT-a blokirala je Porezna uprava Federacije BiH zbog neizmirenih obveza temeljem poreza i doprinosa na plaće zaposlenika a iz Poslovodnog odbora priznaju postojanje duga, no pojašnjavaju kako je on nastao kao rezultat drastičnog kršenja zakona koji regulira njihov rad i financiranje, za što nikada nisu uspjeli dobiti sudsku i pravnu zaštitu.

To im je već treća takva blokada računa posljednjih godinu dana provedena iz istih razloga, a Poslovodni odbor je upozorio kako je to vjerojatno i posljednja jer je BHRT neće preživjeti.

Vlast u RS ih godinama ignorira i ne daje novac od pretplata
Uz BHRT javni RTV servisi kao dio sustava javnog emitiranja u BiH su i RTV Federacije BiH te Radio-televizija Republike Srpske (RTRS). Zakonom je regulirano kako se oni financiraju iz pretplate koju prikupljaju entitetski emiteri, a od prikupljenih sredstava oni zadržavaju trećinu, dok se dvije trećine imaju prebaciti na račun BHRT-a.
RTRS koja je pod izravnim utjecajem vlasti u Republici Srpskoj tu obvezu godinama ignorira i sebi je zadržala više od 30 milijuna eura koji zakonski pripadaju BHRT-u.

Sudski postupci koje je do sada zbog toga pokretao BHRT ostale su bez rezultata jer su ih sudovi u Banjoj Luci sve redom odbili kao neutemeljene, a Sud BiH se proglasio nenadležnim za odlučivanje. Ugasi li se BHRT, upozorili su iz Poslovodnog odbora, BiH će biti jedina zemlja u Europi bez javnog servisa na državnoj razini.

Source: Bih