NATO planira raspoređivanje više vojnika na istoku Evrope: Danas će komandantima poručiti da izrade…

NATO će u srijedu poručiti svojim vojnim komandantima da izrade planove za nove načine za odvraćanje Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući dodatne trupe i proturaketnu odbranu u istočnoj Evropi, rekli su zvaničnici i diplomate.

Ministri odbrane će razgovarati o detaljima u sjedištu NATO-a, nešto više od sedmicu dana prije nego što se saveznički lideri, uključujući predsjednika SAD-a Joea Bidena, okupe u Briselu 24. marta.

Ministri će također razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, za kojeg se očekuje da će se zalagati za dodatno oružje iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se nastavljaju ruski napadi na ukrajinske gradove i ruska vojska traži kontrolu nad Kijevom.

– Moramo promijeniti način na koji raspoređujemo vojsku za ovu novu realnost – izjavio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za jačanje naše sigurnosti na duži rok, u svim domenima – rekao je novinarima.

Dok je najmanje 10 najvećih saveznika NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, rasporedilo više trupa, brodova i ratnih aviona na istočni front i stavilo ih u pripravnost, alijansa još diskutuje o načinima kako da se suoči sa novom sigurnosnom situacijom u Evropi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je ruske snage u stanje visoke pripravnosti 27. februara. Ruski projektili su 13. marta pogodili ukrajinsku bazu u blizini granice sa članicom NATO-a Poljskom, dovodeći invaziju do praga NATO-a.

Source: Bih