Iznenađujuća izjava ukrajinskog dužnosnika: ‘Letjelica koja se srušila u Zagrebu nije naša’

Nakon pada vojne letjelice na području Zagreba, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Markijan Lubkjivski za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica nije ukrajinska te rezolutno odbacuje tu tvrdnju.

Kazao je i da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske. Lubkjivski je zamolio hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo čija je letjelica te kako se mogla naći iznad Zagreba i pasti u Zagrebu.

Vrlo ozbiljan incident
Podsjećamo, incident se dogodio jučer u kasnim večernjim satima, a danas su se medijima obratili i Ministarstvo obrane i vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH, predsjednik Zoran Milanović.

I ministar i predsjednik ovo su ocijenili kao “vrlo ozbiljan incident”. Letjelica se u hrvatskom zračnom prostoru navodno nalazila oko sedam minuta.

“Ono što sigurno znamo jest da je letjelica došla iz Mađarske brzinom od 1000 km/h. To je sve što možemo reći”, rekao je Banožić. “Želimo poslati poruku građanima da ovo vjerojatno nije bila prijetnja Hrvatskoj. Prikupili smo dosadašnje podatke i očekujemo da ćemo prikupiti podatke s letjelice”, rekao je ministar Banožić.

Načelnik glavnog stožera Robert Hranj kazao je da slijedi istraga. “U intenzivnim smo kontaktima sa zapovjednicima u NATO-u. Vjerojatno će razmjena informacija olakšati da saznamo o čemu se radi. Naši stručnjaci analiziraju letjelicu i njene podatke leta”, rekao je Hranj.

Source: region