Milanović: Dodik je nekima čudovište, meni nije. Svako može imati glupe ideje

“Ne volim hajke, obično ih predvode kukavice, Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda i njega poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo, kao i od Dodika prije, koji je doveden prije 20 godina”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je bio pred novinarima.

Index donosi šta je govorio.

O situaciji u BiH

NATO nije aktivan u BiH, nije prisutan tamo. EU je. Naš zračni prostor prelijeću Rafalei, to je jedna pojačana prisutnost zbog tenzija i rata. Ali tome ne pridajem pažnju. EU pokazuje svoju snagu i možda pere savjest zbog onoga što se događa u Ukrajini, ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo sasvim drugo.

Što se tiče NATO-a u Gruziji, tome ću se suprotstaviti.

Možda sam krivo rekao da EU pere savjest, da je EU napravila sve što je mogla, dalje nije išlo.

O Dodiku

EP ne uvodi sankcije nikakve, koliko ja znam. Zna se kako se sankcije uvode i koje je zakonodavno tijelo da bi se uvele sankcije Miloradu Dodiku. Ne volim hajke, obično ih predvode kukavice, Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda i njega poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo, kao i od Dodika prije, koji je doveden prije 20 godina. Nekima je čudovište, nekima nije. Meni nije. Meni je sugovornik.

Ali njegove ideje…?

Ideje su jedno, svako može imati glupe ideje. Neka se svi bave pametnijim poslom. Njegova ideja je ideja. A što je ideja o trećem entitetu? Je li to ideja koja vodi razbijanju BiH i njezinom pustošenju i pljačkanju ili je dio pregovaračke taktike da neka oteta prava koja honorira EU da ih Hrvati dobiju. Ja nisam glasao za RS niti je to moja ljubav, ali ona postoji. Kao i Kosovo. Neka ga svi priznaju.

The post Milanović: Dodik je nekima čudovište, meni nije. Svako može imati glupe ideje appeared first on usn.ba.

Source: bih