Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel: Ovo su razlozi

EP je jedina europska institucija koja insistira na uvođenju sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog poteza koji su izazvali blokadu državnih institucija BiH.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za RSE je potvrđeno da putuje u Brisel, dok iz Dodikovog kabineta i kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nisu odgovorili na upit RSE da li putuju u Brisel.

Istovremeno se na plenarnoj sednici u EP 8. marta raspravlja o situaciji u BiH sa naglaskom na moguće sankcije protiv Dodika.

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima europskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Europska unija do sada nije uspjela da postigne konsenzus da uvede sankcije onim političarima u bosanskohercegovačkom entitetu RS koji krše Daytonski sporazum i ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vodeće partije u RS-u.

Source: Bih