SAD: Rusija podstiče tenzije u BiH, EU integracija hitan zadatak

Sjedinjene Države su i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez, saopšteno je danas iz američkog State Departmenta.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprotstavile narativu Moskve, portparol State Departmenta ocijenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

– Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primjer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini”, naveo je neimenovani portparol.

Podsjeća da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Russia Today (RT) i Sputnik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je krajem februara da Brisel strahuje da bi kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, mogla da se prelije na susjedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju, prenosi agencija Reuters.

Također, članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su prošle sedmice pismo kojim se Bidenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu, piše VOA.

Source: Bih