Kolona oklopnih vozila EUFOR-a ušla u BiH kod Bosanskog Šamca (VIDEO)

Kako je iz EUFOR-a ranije rečeno, EUFOR se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima

Pojačavanje snaga EUFOR-a nastavljeno je i danas. U popodnevnim satima na graničnom prelazu Bosanski Šamaca u BiH je ušla kolona oklopnih vozila, koje prevoze kamioni.

Objavljene su i snimke s graničnog prelaza, a na kojima se vide kamioni natovareni oklopnim vozilima dok prelaze granični prelaz između BiH i Hrvatske.

Kolona je u kasnim popodnevnima satima stigla u Sarajevo.

Kako je iz EUFOR-a ranije rečeno, EUFOR se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

Poručili si da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti.

– Mjere se poduzimaju u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – rekli su tada iz EUFOR-a. Raspoređivanja snaga će trajati do 8. marta i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH. Sve ove aktivnosti odvijaju se u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

Podsjećamo, prošle sedmice u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a, a jučer je u Sarajevo dopremljen i kontingent američkih borbenih vozila HAMVI (video).

The post Kolona oklopnih vozila EUFOR-a ušla u BiH kod Bosanskog Šamca (VIDEO) appeared first on usn.ba.

Source: bih