Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su ograničenje marži na cijene životnih namirnica

Vlada FBiH još u aprilu prošle godine ograničila je marže na osnovne životne namirnice i naftne derivate, te su marže za životne namirnice u veleprodaji 6, a u maloprodaji osam posto. Za naftne derivate u veleprodaji maksimalna marža je 6, a u maloprodaji 25 feninga.

Međutim, kontrole koje su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u proteklom periodu provodile pokazale su da veliki broj trgovinskih lanaca i trgovina ne krši ove odredbe.

“Kontrole vršimo od aprila prošle godine bez prekida, a u posljednjih nekoliko dana smo intenzivirali te aktivnosti i to nam je prioritet sada. Sinoć smo vidjeli paniku koja je nastupila zbog dezinformacije da će gorivo biti po 4 KM po litru, te je veliki broj građana pohrlio na pumpe da naspe gorivo. Međutim, to nije bila prava informacija i vidjeli smo da nema razloga za paniku”, kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Podsjetio je Ajdinović kako je i početkom 2020. godine zabilježena slična situacija kada su građani, iz straha da će nestati, masovno kupovali ogromne količine određenih životnih namirnica, ali i kako se to pokazalo kao bespotrebno, a čak i loša odluka s obzirom na to da su pojedini onda te zalihe morali bacati u kontejnere jer su se namirnice pokvarile.

“Mi smo od početka ove godine proveli 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili smo niz nepravilnosti. Zatekli smo 21 objekat u prekršaju, izdali smo 39 prekršajnih naloga sa preko 30.000 KM kazni. Naši inspektori vršili su i kontrole na benzinskim pumpama i u 2 mjeseca izvršeno je 18 kontrola, otkrili su nepravilnosti kod 9 subjekata, izdali 18 prekršajnih naloga sa kaznama od preko 62.000 KM”, Istakao je Ajdinović, te dodao kako je 26 posto privrednih sujekata koje su kontrolisali bilo u prekršaju.

U protekla četiri dana, dodaje, drastično je povećan broj privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH, probijali marže, tačnije 49 posto kontrolisanih nije se pridržavalo ograničenja marži na životne namirnice, a 50 posto njih kad su u pitanju cijene naftnih derivata. Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su ove mjere.

Pohvalio je Ajdinović građane koji su im u velikoj mjeri pomogli kada je otkrivanje subjekata koji ne poštuju ove odluke u pitanju, te ih pozvao da i dalje nastave da informišu inspekciju o kršenjima koja uoče.

“U proteklom periodu kontrolisali smo i skladišta sa hranom i uvjerili se da su naši mlinovi i naša skladišta puni životnih namirnica i da nema bojazni da će nestati hrane. Robe ima dovoljno, robne rezerve su u desetinama hiljada tone robe. Stoga nema potrebe za gomilanjem tih proizvoda. Nemojte dozvoliti da se dovedete u situaciju da morate bacati hranu u kontejnere nakon određenog perioda, što se ranije dešavalo”, poručio je Ajdinović.

The post Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su ograničenje marži na cijene životnih namirnica appeared first on usn.ba.

Source: bih