SALKIĆ ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI: BIH SMO ODBRANILI, OBNAVLJAMO, I RAZVIJAMO JE SA ŽELJOM DA BUDE MODERNA I DEMOKRATSKA DRŽAVA

Istakao je da građani trebaju da vjeruju u svijetlu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine i u skladu sa tim da se ponašaju.

Trideset je godina od obnove nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.
U tih trideset godina građani Bosne i Hercegovine odbranili su se od brutalne agresije i unutrašnje pobune dijela separatistički orijentisanih stanovnika. Tokom agresije izvršeni su brutalni zločini i razaranja privatne imovine, vjerskih i kulturnih dobara, a sve je okončano zločinom genocida nad stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica od strane vojske i dijelova policije pobunjenih bosanskih Srba.
Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nažalost, djelimično su uvaženi rezultati sile i nasilja, te je Bosna i Hercegovina nastavila da postoji kao država sa modifikovanim unutrašnjim uređenjem.
U ovih trideset godina obnovljene nezavisnosti urađeno je puno posla, ali ostaje i osjećaj da se moglo i trebalo više. Ostaje da svi zajedno uložimo više napora da učinimo ovu zemlju ugodnijim mjestom za življenje svih njenih građana.
Bosna i Hercegovina danas se nalazi u blokadi zbog ponovo aktiviranih seperatističkih namjera prije svega onih koji predvode vlast u entitetu RS.
Ove antiustavne radnje stvaraju dodatni osjećaj nesigurnosti građanima i ne ulijevaju povjerenje u pozitivan razvoj dešavanja u Bosni i Hercegovini, što dodatno frustrira i zabrinjava građane.
Veoma je važno da sve institucije na nivou države funkcionišu i obavljaju zakonom propisane aktivnosti što uključuje i sankcionisanje onih koje rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.
Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina preživjeti i ove nasrtaje na njen teritorijalni integritet i suverenitet i iz ove situacije će izaći jača i stabilnija.
Građani trebaju da vjeruju u svijetlu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine i u skladu sa tim da se ponašaju. Koliko god da je teško vrijedi se svima nama zajedno boriti za moderno uređenu i razvijenu državu Bosnu i Hercegovinu.
Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke u povodu tridesete godišnjice obnove nezavisnosti naše domovine – poručuje Salkić. prneosi “Hayat“.

Source: Bih