Imenovana nova vlada Tuzlanskog kantona

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem, danas je zvanično formiran. Osim SDA, u vlasti su i SDBiH, DF, SBiH i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić.

Tuzlanski kanton u protekle dvije sedmice bio je bez uspostavljene izvršne vlasti, a nakon što je raniji saziv vlade na čelu sa SDP-ovim premijerom Kadrijom Hodžićem doživio svoj krah. Novu većinu SDA je okupio oko sebe, uz pomoć takozvanih “preletača”.

Na osnovu dogovora predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDA-u je uz mjesto premijera pripalo i čak šest ministarstva, a Socijaldemokratama BiH, DF-u i SBiH po dva resora.

Nakon današnjeg svečanog polaganja zakletve Suad Mustajbašić je postao ministar finansija, Ahmed Omerović ministar obrazovanja i nauke, Hajrudin Mehanović ministar unutrašnjih poslova, Zoran Blagojević ministar za boračka pitanja, Senada Dizdarević ministrica pravosuđa i uprave, a Edin Duraković ministar privrede. Svi oni su kadrovi SDA.

Kada je riječ o kadrovima Socijaldemokrata BiH, za ministra trgovine, turizma i saobraćaja imenovan je Mustafa Šakić, a za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić.

Dajana Čolić je postala ministrica zdravstva, a pored nje, također iz DF-a je i Ivana Mijatović koja je imenovana za ministricu kulture, sporta i mladih.

Iz SBiH Mirsad Muhamedbegović je izabran za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, a Anela Ajšić za ministricu prostornog uređenja za zaštitu okolice.

Njihova imenovanja uslijedila su na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera. Inače, Tuzlanski kanton je danas dobio najmlađeg premijera u Federaciji BiH, s obzirom na to da su Halilagiću 34 godine.

Halilagić je u svom ekspozeu naveo da je novoj vladi cilj da u relativno kratkom vremenskom periodu osiguraju zakonodavni okvir i ambijent za bolji status građana Tuzlanskog kantona.

“Štiti ćemo principe socijalne kohezije, solidarnosti i ravnopravnosti, nećemo se umoriti na putu izgradnje boljih uvjeta života stanovnika Tuzlanskog kantona. Dinamično ćemo raditi na kreiranju i provođenju politika zadržavanja stanovništva koje će razultirati usporavanjem i zaustavljanjem trendova odlaska mladih ljudi, bez kojih nema budućnosti države Bosne i Hercegovine, a time i Tuzlanskog kantona. Nastavit ćemo osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji, poticanju poljoprivrede, ali ćemo podjednako brinuti i o ravnomjernom razvoju svih dijelova Tuzlanskog kantona. Poseban status će imati privreda za koju smo svjesni da je generator novih vrijednosti, a samim time i garant opstanka Tuzlanskog kantona”, naveo je Halilagić.

Realizacija ključnih strateških projekata, naznačenih u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period od 2021. do 2027. godine, za čiju realizaciju postoji opća saglasnost i opredjeljenje svih relevantnih aktera, bit će, kako je naveo novi premijer, kvalitativna odrednica rada ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona.