Napadnuti gradovi širom Ukrajine

U pet sati po lokalnom vremenu začule su se prve ekspolozije u ukrajinskim gradovima, izvijestila je iz Kijeva dopisnica Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Osim regije Donbas, ruska vojska izvršila je napade i na područje Kijeva, Harkova, Dnjepropetrovska i Odese. To praktično znači da se Moskva opredijelila na invaziju šireg teritorija Ukrajine, a ne samo regije Donbasa ili samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk čiju je nezavisnost Kremlj priznao početkom ove sedmice, izvijestila je dopisnica Al Jazeera.

Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju u četvrtak ujutro, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u četvrtak, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu. Separatisti u Ukrajini rekli su da su zauzeli male gradove Staniciju Lugansku i Šastiju, dok su kijevske vlasti potvrdile da su proruske snage napredovale na teritoriju i pod vladinim snagama.

Prema separatistima, snage su napredovale preko rijeke Severski Donec, koje je do sada činila crtu bojišnice između vladinih i proruskih snaga. Pripadnik granične policije rekao je da su odvojeno ruske vojne kolone prešle ukrajinsku granicu u oblasti Černjihiv, Harkov i Lugansk.

Ruska vojska napredovala je do gradova Milove i Horodiše na ukrajinskom teritoriju, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Skladišta streljiva u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmeljnjickiju i u jugoistočnoj regiji Dnjepru napadnuta su raketama, dodaje se. U zapadnom ukrajinskom gradu Lucku uništen je televizijski toranj. Osim toga, navodno su napadnute vojarne ukrajinske vojske u zapadnoj regiji Vinici i blizu glavnog grada Kijeva.

Nadrealne fotografije i snimke iz Ukrajine pojavljuju se na društvenim mrežama. Fotografiju granatirane vojne jedinice na području Kijeva objavio je novinar iz Ukrajine Alexander Khrebet. Navodno ima i žrtava, kako javlja tamošnja Služba za izvanredne situacije.

The post Napadnuti gradovi širom Ukrajine appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih