Dok cijeli svijet vidi jedno, srbijanski mediji ostaju vjerni megafon Rusije na Balkanu

Separatistička područja s većinski ruskim stanovništvom u istočnoj Ukrajini jučer su dobila priznanje Vladimira Putina. Time je službeno počelo komadanje Ukrajine. Zapadne zemlje predvođene Amerikom, Velikom Britanijom i Evropskom unijom osudile su takav potez i najavile oštre sankcije.

Svijet je prepoznao da je na sceni kršenje međunarodnog prava te da Ukrajini prijeti možda i veća opasnost u vidu ruske invazije.

Ipak, bez obzira na dominantan stav u svijetu, najglasniji megafon Rusije je na Balkanu. Srbijanski mediji potrudili su se da u potpunosti izvrnu sliku s terena pa su čak optužili Ukrajince za napad na Rusiju.

Alo, Informer i Srpski Telegraf su na svojim naslovnicama poručili kako je Ukrajina krivac, kako je napala Rusiju, ali su Putina iskoristili za svoje maštanje o svojim balkanskim pretenzijama.

Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će pritisak na Srbiju zbog dešavanja u Ukrajini biti sve veći. Zašto? Zato što Srbija vodi takvu politiku gdje ne želi da se zamjeri Zapadu, ali paralelno želi odlične odnose s Rusijom. U situaciji kada će se tražiti sankcije za Rusiju, za Srbiju će i biti veliki pritisak, ali ne treba zaboraviti da čak i ovu situaciju vlast u Srbiji koristi za predizborno bildanje biračkog tijela uoči izbora u aprilu. prneosi “Klix“.

Source: region