Zvizdić: Dodik je veliki mrzitelj BiH i Bošnjaka

“Dodik je poznati mrzitelj BiH. Naročito mrzitelj Bošnjaka ili kako nas naziva muslimana. Sve ovo što je rekao o formiranju muslimanske nacionalne države, i on sam zna kao bosanski pravoslavac, je jedna velika laž i obmana. U ovo niko ne vjeruje pa ni on sam.” kazao je Zvizdić komentarišući Dodikovu izjavu o “muslimanskom nacionalizmu”.

Zvizdić je govorio i o evropskim integracijama i procesima približavanja BiH Evropskoj Uniji.

“Bošnjaci su jedni narod jedni narod nakon II svjetskog rata koji je pretrpio genocid, etničko čišćenje i silovanja i nikome se ne sveti.

Što se tiče evropskih integracija i 14 prioriteta potpuno je jasno da Dodik ne zna o čemu govori i da pojma nema. Ne zna strukturu evropskog puta BiH, jer ga to ne zanima i ne želi vidjeti BiH integriranu u EU, on je vidi u nekom srpskom ili ruskom svijetu što se neće dogoditi.” rekao je.

Vijeće za vanjske poslove EU u ovim trenutcima raspravlja o dvije teme o Ukrajini i BiH, očekujete li sankcije?

“RS nema prijatelja za one ciljeve koje Dodik želi ostvariti, u smislu separatizma RS, on nema nijednog prijatelja u okviru RS, pa čak ni u krajnje desno orijentiranim pojedincima i vladama unutar EU. Vjerovatno da danas neće biti sankcija ali će ih sigurno biti pojedinačno. Sankcije će uslijediti. Dobro je da evropa i svijet znaju šta se dešava u BiH. Radi se o separatizmu i zaustavljanju puta BiH u EU.”

Borrell je kazao prije sastanaka da se zemlja može raspasti?

Mislim da situacija nije toliko ozbiljna. Ne može se tako lako raspasti. BiH je međunarodno priznata zemlja. Niko od nas ne može dati garancije da određeni pojedinci neće napraviti neke incidente. No, sa ogromnim uvjerenjem znamo kako bi se ti pokušaji završili.” kazao je Zvizdić. prneosi “N1“.

Source: Bih