Advokat četvorice Turaka koji su bili oteti: Naša država ih tretira kao migrante, a oni u zemlju ušli legalno

Četiri državljana Turske, koje su dvojica otmičara držala zatvorenim u kući u selu Kovanići u blizini Zenice, nakon što su ispitani u prostorijama MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, smješteni su u Imigracioni centar u Lukavici. Ovo je za portal “Avaza” kazao Muhamed Čučak, advokat četvorice državljana Turske.

U zatvor ih poslali
– Njihovim slanjem u Imigracioni centar i izricanjem mjere protjerivanja naša država ih tretira kao migrante, a oni u zemlju ušli legalno. Nisu ispunjeni zakonski uvjeti, shodno Zakonu o strancima, za izricanje mjere protjerivanja i njihov smještaj u Imigracioni centar. Preživjeli su glogotu, a oni ih u zatvor šalju – kazao je Čučak.

Dodao je da je poslao dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako bi obavijestio o nezakonitom postupanju u ovom slučaju.

Narušava se ugled BiH
– Navedenim postupanjem nastavlja se kršenje njihovih ljudskih prava, ali ujedno se i time narušava ugled BiH u međunarodnim okvirima. Stoga sam obavijestio pomenuta ministarstva, iako pitanje je da li su oni zaprimili taj dopis s obzirom na to da su dani vikenda – kazao je Čučak.

Source: Bih