Udruženje žena “Diva” Srebrenik organizuje prvu srebreničku ćetenijadu

Povodom Dana nezavisnosti BiH Udruženje žena “Diva” Srebrenik organizuje prvu srebreničku ćetenijadu. Ćetenijada će biti održana ispred Doma kulture u subotu, 26.februara od 17:30h. Kako nam je rekla Dekida Zahirović, predsjednica Udruženja “Diva” Srebrenik, cilj je da očuvaju tradiciju i da umijeće pravljenja ćetenije prenesu sa starijih na mlađe generacije.
“Prva srebrenička ćetenijada će biti takmičarskog karaktera, a uz bogat kulturno-zabavni program gostima i posjetiocima bit će posluženi kafa, čaj i naravno svi će imati priliku da probaju ćeteniju.”, rekla nam je Dekida.

Ćetenijada se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Srebrenika, turističke zajednice Grada Srebrenika i Centra za kulturu i informisanje Srebrenik. Medijski pokrovitelji su radio Studio D, Tatabrada TV i radio Srebrenik.

Ćetenija se pravi od brašna, šećera, vode i male količine soka od limuna. Najprije se ispeče brašno i ostavi da se ohladi. Šećer se dobro ušpinuje uz dodatak vode i malo limunova soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio, u prostoji na sijelu se počinje spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo.

Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi pet do šest žena koje izrađuju ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri i stiskaju. Kada se neko umori okrečući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreče dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončana.

Source: STUDIO D TK