Svečano otvorena manifestacija “Dani Povelje 2022.”

Ovogodišnje izdanje tradicionalne manifestacije “Dani Povelje” Srebrenik svečano je otvoreno sinoć u prostorijama Doma kulture u Srebreniku.

Ovom manifestacijom se obilježava 689. godišnjica čuvene Povelje bosanskog bana Stjepana II Kotromanića napisane 15. februara davne 1333. godine pod zidinima Starog grada Srebrenika. U ovoj povelji po prvi put u pisanim izvorima se pominje ime Srebrenika i zato je se ovaj može smatrati kao svojevrsni rođendan ovog grada.

Manifestaciju “Dani Povelje 2022.” svečano je otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, istakavši da je ona značajna ne samo za ovaj grad, nego i za cijelu državu jer povelja Stjepana II Kotromanića svjedoči o bosanskoj državnosti.

Nakon ceremonije otvaranja manifestacije, prisutni su sinoć mogli pogledati zanimljivu izložbu “Stari hrast”-autora Ive Jelušića, kao i sjajnu pozorišnu predstavu “Mirna Bosna” u izvedi Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Večeras je na programu književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom, te još niz zanimljivih kulturnih sadržaja koji će na programu biti sve do 23. februara.

Objava Svečano otvorena manifestacija “Dani Povelje 2022.” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Source: srebrenik