Prosječna decembarska plata u FBiH 1.046 KM

SARAJEVO – Prosječna decembarska neto plata u Federaciji BiH /FBiH/ prošle godine iznosila je 1.046 KM i nominalno je veća za 2,3 odsto, a realno za 1,5 odsto u odnosu na novembar.

plata

Foto: RAS Srbija

U odnosu na decembar 2020. godine, prosječna plata viša je za 5,3 odsto, dok je realno niža za 1,1 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mjesec, analiza pokazuje da je najveće povećanje prosječne neto plate zabilježeno u finansijskim i djelatnostima osiguranja, i to za 17,6 odsto, dok je broj zaposlenih ostao na istom nivou.

Povećanje prosječne neto plate od 5,3 odsto zabilježeno je i u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, gdje se broj zaposlenih povećao za 0,1 odsto.

U isto vrijeme, najveće smanjenje prosječne neto plate od 3,2 odsto zabilježeno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, gdje je broj zaposlenih smanjen za 3,9 odsto.

Smanjenje prosječne neto plate u decembru lani zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane /hotelijerstvu i ugostiteljstvu/ za jedan odsto, a broj zaposlenih je smanjen za 0,6 odsto. Srna

Чланак Prosječna decembarska plata u FBiH 1.046 KM се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao