Košarkašice BiH pobijedile Japan i izborile plasman na SP

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Osaki selekciju Japana sa 87:82, u posljednjem susretu A-grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Košarkašice BiH uspjele su u Ookini Maishima Areni u Osaki savladati favoriziranu selekciju Japana, olimpijskog viceprvaka te izboriti plasman na SP.

Susret je protekao u blagoj dominaciji domaćih košarkašica koje su veći meča imale rezultatsku prednost. Japanke su zahvaljujući brzoj igri u napadu često dolazile do otvorenih šuteva za tri poena što su u većem broju slučajeva koristile.

Reprezentacija BiH teško je nalazila rješenje za brzu igru domaćeg tima, ali je ipak u drugom poluvremenu uspjela da dođe do preokreta. Agresivnom igrom u odbrani košarkašice BiH primorale su Japanke na greške, a u napadu se razigrala i Jonquel Jones koja je dominirala u reketu, pogađala i asistirala ostalim bh. igračicama. Proradio je i šut sa distance te su bh. igračice polako uspjele da preuzmu inicijativu.

Serijom od 12:0 u posljednjih pet minuta reprezentacija BiH došla je do preokreta i vodstva od šest poena, a trojkom Nikoline Džebo 90 sekundi prije kraja do sedam poena prednosti.

Source: Nogomet