Komšić: Schmidt mora poništiti antiustavne i secesionističke zakone… Ako se razvlasti pravosuđe, to je…

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt mora odmah poništiti antiustavne zakone o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske i Zakon o imovini RS-a, koje je danas usvojila Narodna skupština RS-a – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je u saopćenju naveo, ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine imaju za konačnu odluku pokušaj secesije bh. entiteta Republika Srpska, a to je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe.

– Dok se pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, nastojeći ugoditi lideru HDZ-a Draganu Čoviću, on u ovakvim antiustavnim aktivnostima ne vidi ništa sporno. Ove antiustavne aktivnosti ne mogu ostati i ne smiju proći bez toga da ih visoki predstavnik poništi, kao i reakcije pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, u prvom redu Tužilaštva BiH – stava je Komšić.

Podsjetio je da u Priebeovom izvještaja o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nije pisalo da se trebaju praviti entitetski VSTV-ovi, već naprotiv bila je preporučena reforma sadašnjeg VSTV-a i njegovo jačanje.

– Zato smo svojevremeno i uputili prijedlog zakona kojim se to rješava, kojeg su pojedini parlamentarci zakočili na samom početku. Kad je lider SNSD-a Milorad Dodik izgubio političku kontrolu nad VSTV-om BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije, sada želi napraviti svoj entitetski VSTV nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke – kazao je Komšić.

Napominje da je ista stvar i sa zakonom o nepokretnoj imovini RS-a, kojim se očito vrši onemogućavanje implementacije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Source: Bih